Mitt sätt att arbeta

Hur varje individuell osteopat väljer att arbeta kan skilja sig mycket åt, även om alla osteopater har liknande grundutbildning. Förutom min tidigare erfarenhet av att arbeta som massageterapeut, har min bakgrund som dansare samt mina erfarenheter av Tai Chi Chuan, Feldenkrais och Vipassana särskilt färgat mitt sätt att arbeta; genom att påverka mitt förhållningssätt till rörelse och kroppsmedvetenhet.

Som patient hos mig är du aldrig en passiv mottagare”, någon som bara ”tar emot” en behandling. Jag ser behandlingen som ett samarbete mellan oss två. Din egen motivation, nyfikenhet och vilja att engagera dig och lära känna din kropp bättre är förutsättningar för att resultatet av behandlingen ska bli så givande som möjligt för dig. Jag använder mina kunskaper och erfarenheter och de resurser som jag har tillgängliga för att stötta och hjälpa dig att må bättre. Jag gör alltid mitt yttersta och i gengäld förväntar jag mig ditt fullständiga engagemang.

Din kropp är inte någonting du har, utan är en del av vem du är.  Att vara i nära kontakt med sin kropp och dess sensationer kan vara ett sätt att lära känna sig själv bättre. Det gör också att man enklare kan uppfatta vad kroppen kommunicerar och svara på detta. Som det gamla ordspråket säger: ”If you listen to the body when it whispers, you don’t have to hear it scream.”

Den osteopatiska behandlingen kan fungera som ett sätt för dig att förbättra din kroppsmedvetenhet, genom att du fokuserar på de sensationer som uppstår i kroppen under behandlingen och efteråt. Genom rörelse kan vi både bli medvetna om och kommunicera med kroppen. Behandlingen omfattar både passiva (du slappnar av medan jag får din kropp att röra sig) och aktiva rörelser, för att utforska variationer och alternativ i dina rörelsemönster. De förändringar du upplever som ett resultat av behandlingen beror delvis på fysiologiska effekter av de tekniker jag använder, men också på graden av din uppmärksamhet och närvaro under och efter behandlingen.

Det är vanligt att definiera problem som antingen rent fysiska, mentala, eller känslomässiga, men i verkligeheten finns ingen sådan separation. Vad vi än har för problem så sätter det sina spår i det neuro-muskulo-skeletala systemet. När förändringar sker i detta system är det vanligt att mentala och känslomässiga förändringar också sker. Men detta är inte något som vi pratar om eller tar upp under behandlingen, ifall inte du väljer det själv. Min ingångspunkt som osteopat – det område som jag undersöker och direkt behandlar – är rörelseapparaten/det neuro-muskulo-skeletala systemet. Men även fast behandlingens fokus är på din kropp, utförs den alltid med målsättningen att hjälpa dig som person. 

Ökat välmående och förhöjd livskvalitet är det övergripande målet med behandllingen. Vad detta innebär för dig personligen och vilka förväntningar och mål du har med behandlingen, samt om och hur jag anser att jag kan hjälpa dig, är något som vi alltid diskuterar under det första besöket, innan vi bestämmer om du ska komma på fler behandlingar.

En enda behandling kan ibland göra stor skillnad, men är oftast inte tillräcklig för att skapa en varaktig förändring och långsiktiga resultat. Det är vanligt med 3-6 behandlingar, men det totala antalet beror på din unika situation; hur länge du har haft ett problem och dina mål med behandlingen (att lindra symptom, förebygga åtefall, möjliggöra en särskild aktivitet osv).